Zufer Dervišević, glavni inspektor Finansijske policije FBiH: Tužitelji moraju biti dežurna savjest društva

nspektori Finansijske policije su od 1997. do 2013. izvršili kontrolu u 106 slučajeva privatizacije, podnijeli prijave protiv 360 lica koja su činjenjem krivičnih djela stekla imovinsku korist od 316.774.858,89 KM i 39.130.000 eura, a pri tom je pričinjena imovinska šteta u iznosu od 414.156.192,01 KM, 547.180,79 USD i 243.542 eura.

Tužitelji moraju biti dežurna savjest društva

O ovome, ali i samom procesu privatizacije, njenim (neispunjenim) ciljevima, te onima koji su odgovorni, kaže u intervjuu za Dane govori Zufer Dervišević, glavni inspektor Finansijske policije FBiH.

Na pitanje da prokomentira zahtjeve građana koji su među prvim zahtjevima na protestima kao i zaključcima Plenuma formulirali zahtjev za reviziju privatizacije, Dervišević je rekao:

“Kao predstavnik jednog od tijela izvršnih organa vlasti Federacije BiH kojem je osnovna zadaća provođenje zakona smatram da su zahtjevi građana kojim se insistira na poštivanju zakona i zakonitom radu opravdani. Finansijska policija FBiH, kao i do sada, u skladu sa svojim limitiranim kadrovskim kapacitetima u kontinuitetu tretira suspektne privatizacije u FBiH. Na temelju utvrđenih činjenica i prikupljenih dokaza u postupku “zakonskog tretmana” privatiziranih preduzeća i banaka u FBiH mogu vrlo argumentirano tvrditi da se proces privatizacije državnog kapitala u BIH odvijao u tri odvojena, neharmonizirana i nekonzistentna sistema i da taj proces, po mom mišljenju, nije kvalitetno pripremljen, da je tekao i teče vrlo sporo i da se procesom privatizacije bez ikakvih dilema loše upravljalo i upravlja”, rekao je Dervišević.

“Također, dosadašnji proces privatizacije nije u potrebnoj mjeri korespondirao sa zakonitošću niti s pravdom kao višom moralnom kategorijom. Treba javnost podsjetiti da je Zakon o privatizaciji preduzeća do danas mijenjan 13 puta, Zakon o početnom bilansu stanja preduzeća i banaka pet puta, Uredba o metodologiji za pripremu programa i izradu početnog bilansa preduzeća za privatizaciju sedam puta, Pravilnik o obavljanju kontrole izvršenja obaveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije u FBiH šest puta, Zakon o utvrđivanju i realizaciji potraživanja građana u postupku privatizacije 12 puta, itd. Navedeni podaci jasno i precizno oslikavaju brojna lutanja, nekompetentnosti, nekonzistentnosti i nesnalaženja pri uređivanju pravnog okvira za privatizaciju u F BiH”, dodao je Dervišević.

Zbog čega građani Kantona Sarajevo traže prvenstveno reviziju privatizacije Feroelektra, Holidy Inn-a, Sarabona, Zore, Ključa, Vranice, Hidrogradnje, GP Puta, Unis Pretisa?

“Opravdani zahtjevi obespravljenih radnika prvenstveni su produkt stanja u kome ta pravna lica, odnosno njihovi menadžmenti, ne mogu, niti su u stanju da radnicima obezbijede posao i mogućnost da od svog rada žive, i oni i njihove porodice. Više je uzroka takvog stanja. Ja, kao pripadnik Finansijske policije se uglavnom bavim nezakonitostima i nepravilnostima u poslovanju i postupku privatizacije, i mogu na temelju praktičnih iskustava u periodu za 1997. do 2013. odgovorno reći da je u menadžmentima navedenih pravnih lica bilo, a i sada je, na poziciji nedopustivo mnogo nesposobnih i nedobronamjernih kadrova koji su mnogo više energije trošili, i troše, da poslovnim potezima umanje vrijednost kapitala pravnog lica i omoguće sebi ili drugom kupovinu tog pravnog lica, odnosno nekretnina u vlasništvu tog pravnog lice, nego da obezbijede kontinuitet uspješnog poslovanja, razvoj tog pravnog lica i perspektivu zaposlenim”, rekao je Dervišević navevši primjer Polihema iz Tuzle, odnosno hotela Stela u Neumu koji su oni sagradili.

“Taj hotel su im kriminalnim radnjama bukvalno oteli korumpirani “eksperti” Agencije za bankarstvo FBiH, koji su za svoja nedjela nagrađeni dobro plaćenim i zavidnim radnim angažmanom u BH Telecomu i Komisiji za vrijednosne papire FBiH. Ili primjer Vranice koja je, zbog interesa grupe beskrupuloznih i bezvrijednih biznismena, planski urušena kroz raznovrsne poslovne odnose sa pravnim licima u privatnom vlasništvu.

Šta je bio cilj privatizacije, a šta je njom postignuto, šta je Finansijska policija proteklih godina radila po pitanju privatizacije, najveći krivci za loše provedenu privatizaciju u Federaciji BiH, ko snosi odgovornost za neprocesuiranje tih koji su doprinijeli kriminalu i korupciji u privatizaciji…pročitajte uz cijelom intervjuu u novom broju magazina Dani.

 http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/intervju/zufer-dervisevic-glavni-inspektor-finansijske-policije-fbih-tuzitelji-moraju-biti-dezurna-savjest-drustva

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: