STAV VISOKOG PREDSTAVNIKA VALENTINA INZKA O PRVOM DANU DEMONSTRACIJA Nije bilo pokušaja državnog udara

Paljenje zgrada institucija vlasti tokom protesta građana u FBiH nije bio državni udar, iako to tako smatraju brojne političke stranke, tvrdi Valentin Incko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

“Ugrožene su političke karijere političara koji su previše dugo ignorirali legitimne frustracije građana i sprečavali institucije da se bave pitanjima kao što su korupcija, ekonomski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta za sve ljude, a ne samo političare i članove njihovih porodica i prijatelja”, ocjenjuje  Incko i naglašava da se demonstracijama ne može  mijenjati ustavno uređenje BiH te da “politički lideri koji pričaju o raspadu zemlje jednostavno nisu ozbiljni”.

“Demonstracije koje su u toku desile su se zbog jasnih razloga i one bi trebalo da budu zvono za uzbunu – glasno i jasno. Prioritet mora biti na rješavanju socio-ekonomskih i političkih reformi, koje su u interesu građana. Akcenat također treba staviti na ispunjavanje uslova za dalji put BiH na planu evroatlantskih integracija. Napredak na tom planu bi donio nove reforme koje bi stvorile bolje uslove za sve. Lideri širom zemlje trebalo bi da čuju vapaj naroda za bolji život. Frustracije i stvari na koje se građani žale slične su širom zemlje”, kaže visoki predstavnik.

 

Više na linku:

http://www.avaz.ba/vijesti/intervju/nije-bilo-pokusaja-drzavnog-udara

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: